Dymić to u mnie nigdy nie dymi, mam ten cały filtr DPF. A w jaki sposób mogę sprawdzić mikropęknięcia?
[Inne] Problem z wysprzęglaniem w Ave T25...
Zwiń
X
-
[Inne] Problem z wysprzęglaniem w Ave T25...
Koledzy - sprawa dotyczy mojej Tojtojki z hydraulicznym systemem obsługi sprzęgła. Otóż od jakiegoś czau raz na kilka wysprzęgleń czuję delikatny opór przy "wyjmowaniu" biegu wstecznego. Dodatkowo dziś podczas jazdy na 1-ce po wciśnięciu sprzęgła sprzęgło do końca nie wysprzęgliło - czuć było delikatne drżenie i ruchy auta spowodowane lekkim dociśnięciem tarczy sprzęgła - ale bez problemu bieg ten "wyjąłem" a po ponownym wciśnięciu sprzęgła włożyłem jedynkę i sytuacja z 1-szym biegiem już się nie powtórzyła. Nigdy nie mam problemów z włączaniem biegu, nic nie zgrzyta, itp. Kompletne sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) zmieniłem jakieś 10kkm temu.
Co może grane? Czy to moze być wysprzęglik? A moze trzeba zmienić płyn hamulcowy (obsługuje też sprzęgło) bo ma pewnie już prawie 3 lata? A moze układ sprzęgła się odpowietrza? Jak myślicie?
-
-
Agamek, nie chcę cię zmartwić ale wygląda mi to na mechanizm sprzegła. Wiele może być przyczyn, np. poluzowanie się siłownika od wysprzęglika po wymianie sprzęgła, uszkodzenie tzw. widełek, peknięta tarcza lub elementy docisku, szwnakujące łożysko... itp.
Zapowietrzenie raczej niemozliwe, bo objawy miałbyś już wcześniej tuż po wymianie w.w. elementów.
To że wymieniłes to wszystko 10kkm temu nie znaczy że teraz nie mogło coś strzelić. Może
Gdyby wina leżała po stronie ukąłdu hydraulicznego to miałbyś takie objawy jak: miękki, wpadający pedał, opór dopiero na dole skoku pedału, ubywanie płynu, wyciek płynu a co za tym niski stan.4x4
Komentarz
-
-
Odgrzeję trochę kotleta (może komuś się przyda). Sprzęgło zostało odpowietrzone (ze 20 razy) i jak narazie (po kilkudziesieciu kilometrach) wszystko wydaje się działać jak trzeba... Ufff
[ Dodano: Pią 24 Cze, 11 09:25 ]
Dupa blada... Odpowietrzanie nic nie dało - musiałem wymienić kompletne sprzęgło. Jak narazie na nowym wszystko jest OK (przejechałem jednak dopiero około100km)...
Komentarz
-
Komentarz